Beschermd: Truffels eten tijdens COVID-19

‘Toen ik trippend frambozen at, was ik opeens in Slovenië.’

Heel Nederland zit al weken thuis. Wat doe je dan? Onze stagiair Lan (21) ging aan de truffels. ‘Het werd me opeens duidelijk hoeveel ik mijn familie miste.’

Lan (21) is 2D artiest en doet de opleiding Game Art aan de HKU. Hij loopt momenteel stage bij Poppi Drugs Museum Amsterdam.

Hoi Lan, gebruik je vaak drugs?

Ik ben zeker geen grootgebruiker. Maar ik rook wel af en toe een jointje. Gisteren was het 420, de dag dat cannabis wordt gevierd, en heb ik wel een wat grotere joint gedraaid dan gemiddeld. Ik zat onder een brug met mijn telefoon tussen mijn knieën te videobellen met een aantal vrienden die hetzelfde deden. Meestal rook ik niet heel veel,
gewoon een paar trekjes.

 

En verder dus paddo’s?

Nee, geen paddo’s maar truffels. Paddo’s zijn verboden in Nederland, truffels niet. Maar goed, ze hebben hetzelfde effect. Ik at ze een jaar terug voor het eerst, en heb nu in totaal zes keer truffels gegeten. Bij de smartshop hadden ze een kleine barricade van bamboe geplaatst voor de balie, om afstand te bewaren,
maar ze waren gelukkig gewoon open.

 

Waarom besloot je truffels te gebruiken tijdens Corona?

Ik had behoefte om een beetje low key te ontsnappen. Om niet aan de dagelijkse sleur te denken. Ik zit veel thuis, achter mijn computer, in dezelfde sweater. Dan wil je even wat anders. En doordat het sociale leven nu stil ligt, heb ik wat meer ruimte en tijd. Als ik trip heb ik daar wel een dag voor nodig. En door de hele Corona-toestand is de kapper onder mij gesloten, waardoor ik hard muziek kan draaien.

 

Hoe heb je de trip ervaren?

Normaal ben ik all over the place als ik trip. Dan ga ik door het huis banjeren, of tekenen. Vorige keer dat ik ging tekenen op truffels, werd ik echt heel serieus in het ontwerp, en kwam mijn artistieke kant helemaal naar boven. Ik tekende een oog, en dat zoog me helemaal naar binnen. Ik dacht dat het bagger zou worden, maar het resultaat was eigenlijk wel vet. Nu besloot ik om in bed te liggen en het wat meer in mezelf te zoeken. Ik staarde gewoon naar het plafond en liet het over me heen komen.
De trip werd daardoor emotioneler.

Wat voelde je zoal?

Ik had een bakje frambozen in huis gehaald. Toen ik die ging eten, was ik weer helemaal terug in Slovenië. Een deel van mijn familie woont daar nog, waaronder mijn vader, grootouders en mijn jongere broertje. Ik waande me in de tijd dat we de zomers daar doorbrachten en bramen gingen plukken. Ook had ik pas een video toegestuurd gekregen van mijn broertje die een nieuwe trampoline kreeg. Op dat beeld van hem op de trampoline ging ik hard trippen. Ze zouden me deze maand eigenlijk opzoeken, maar door Corona kunnen ze niet naar Nederland komen. Toen besefte ik hoeveel ik ze miste. Ik was emotioneel, maar op een prettige manier.

 

Heb je de hele tijd op je bed gelegen?

Nee, op een gegeven moment ben ik op het dakterras gaan zitten. Gewoon een beetje naar de wolkjes aan het turen. Toen zag ik plotseling iets in mijn linkerooghoek. Bleken er twee jongetjes op het schuine dak te staan met een sigaretje. Ze keken me aan van: wat doe jij daar nou? Toen werd ik een beetje para: Zien ze dat ik aan het trippen ben? Zie ik er raar uit? Ik was met mezelf in discussie, maar toen werd het opeens toch wel duidelijk dat zij raar waren, en ik niet. Zij stonden gevaarlijk in een dakgoot stiekem te roken. En ik mag toch wel op mijn eigen dakterras van de zon genieten? Maar toen ik dat met een stare contest besloot duidelijk maken, waren ze alweer weg.

 

Ga je volgende keer de trip weer hetzelfde aanpakken?

Ik hou wel van een beetje experimenteren. Dus ik heb met vrienden afgesproken om volgende keer het schietspel Counterstrike te spelen als we trippen. Ben benieuwd hoe dat is. Vorige keer toen ik truffels at, keek ik een Youtube video van Counterstrike, maar toen snapte ik er echt helemaal niets van. Terwijl ik eigenlijk heel goed in het spel ben. Waarschijnlijk wordt het gewoon heel veel, en heel hard lachen.

 

Heb je nog tips voor mensen die willen trippen tijdens Corona?

Wees voorbereid op emotionele slingers. Prep jezelf mentaal door in je hoofd na te gaan waar je allemaal aan zou kunnen gaan denken, en hoe je hiermee om zou kunnen gaan. Haal ook genoeg snacks en drinken in huis, zodat je het comfortabel hebt. Zet goede muziek op, en vooral: geniet ervan.

Oja, en ga niet naar buiten! Alleen als het echt moet, en zorg dan dat je 1,5 meter afstand houdt. Wees voorzichtig, zeker als je tript.  

 

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Auteur: Guido van Diepen
Guido van Diepen is medeinitiatiefnemer van Poppi en werkt als projectleider bij Stichting Mainline aan gezondheidsprojecten voor drugsgebruikers. Ook is hij freelance journalist, vader en agendahedonist.

Recent: