Amsterdam en heroïne in de seventees

Tekenaar Eric Krabbenbosch stapte in de jaren zeventig over van LSD-gebruik op opium en heroïne. “Door de LSD was ik overprikkeld, ik had behoefte aan demping.  Iedereen wist dat heroïne verslavend was, maar niet hoe snel dat ging.” 

 

“Ik dealde in de seventies lsd en hasj vanaf mijn boot op de Oude Schans in Amsterdam. In die tijd kwamen veel jonge Duitsers naar Amsterdam voor de vrijheid en uiteraard de drugs. Ik hoefde maar mijn hoofd uit het raam van mijn boot te steken en ik had een aantal Duitse dames bij me over de vloer. Het was de tijd van de sleep-ins. Mijn vriendin behoorde tot de eerste generatie Duitse meisjes die eind jaren zestig met volgepakte koffers naar Amsterdam kwam om niet meer terug te keren naar Duitsland.”

 

Oud Chinees mannetje

“We slikten af en toe opium. Het was 10 gulden voor een grammetje. Je werd er lekker warm van, zeker in de winter. De tijd van bewustzijnsverruiming had zijn tol geëist, mensen waren overprikkeld. Door het jarenlange trippen had ik last van paranoia en flashbacks. Soms liep ik hallucinerend over straat. Veel trippers hadden de behoefte om te verdoven. Ik kende mensen die grote potten Valium en Librium hadden staan. Maar ook opium was een goede demper. Het werd op de Binnen Bantammerstraat verkocht vanuit de Chinese gokpaleizen. Ik hoor de blokjes van het Majongspel nog steeds schuiven en tikken als ik aan dat straatje denk. Stond je daar een uur te wachten tot zo’n oud Chinees mannetje eindelijk naar buiten kwam.”

 

Inval van 1972

“In 1972 deed de politie een grote inval. Daarna was het bijna niet meer te krijgen. Opiumgebruikers klaagden steen en been, en werden ziek van de ontwenningsverschijnselen. Niet veel later doken rond de Nieuwmarkt jonge Chinese mannen op, in vlotte pakken en snelle auto’s, die heroïne verkochten in grote hoeveelheden. Surinamers deden de detailhandel vanuit cafés rond de Nieuwmarkt. Iedereen wist dat heroïne verslavend was, maar de snelheid waarmee dat ging, werd onderschat. Jarenlang kon ik zonder problemen af en toe opium gebruiken, maar met heroïne was ik na een paar weken de klos. De horse was ontzettend sterk in die tijd. Ook mijn vriendin ging voor de bijl. Ik kon het betalen door mezelf een beetje in de handel te mengen.”

 

Hast du noch H?

“Duitsers waren onderhand een soort behang van de Amsterdamse drugscene geworden. De straffen op drugsbezit waren in Nederland veel milder dan in Duitsland. Maar onze Oosterburen konden niet altijd goed omgaan met die vrijheid. Ze lagen massaal op hun hotelkamers met zwartgeblakerde lepels out te gaan. Ik was een keer bij een vriend op bezoek, stond er ’s nachts een aan het raam te schreeuwen: ‘Hast du noch ein bischen H?!’ We wezen zo’n Duitser dan terecht. In de Nieuwmarktbuurt werd veel gekraakt. De krakers moesten hun idealen hoog houden en wilden niet geassocieerd worden met junks. Maar de Duitsers vielen om waar je bijstond. Ze waren onze kwaliteit niet gewend. Ik heb er eentje in mijn boot over mijn schouder gegooid en in het gezicht geslagen om hem weer wakker te krijgen. Ik was verder een keurige jongen, nam genoegen met lage winsten en dealde altijd eerlijk. Daardoor kon ik jarenlang blijven verkopen en probleemloos gebruiken. Als er een wisselbeker bestond voor beste dealer, had ik hem zeker een tijdje in mijn bezit gehad.”

 

Leer meer over de eigenschappen van misschien wel het krachtigste plantje dat de mensheid kent, en de verschillende sociale reacties die ze uitlokken. Bezoek onze expo ‘Worlds of Opiates’

 

 

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.